SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Austrija istražuje Amazon zbog navodnih nepoštenih trgovačkih praksi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.02.2019. - 13:55:05
BEČ - Austrijska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je u četvrtak da je pokrenula istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki maloprodajni div Amazon dominantni položaj na tržištu kako bi osigurao prednost u odnosu na austrijske trgovce.

U Austrijskoj saveznoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) navode da su istragu pokrenuli na temelju pritužbi zaprimljenih u prosincu 2018. godine o navodnim „nepoštenim trgovinskim praksama” Amazona.

Sumnja se da Amazon ”diskriminira druge trgovce i time pokušava nepropisno favorizirati vlastite proizvode", stoji u priopćenju BWB-a.
Trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez očitog razloga ukida račune prodavača.
Amazon ih također navodno prisiljava da objavljuju cijene i na računima prodavača objavljuje netočne podatke o isporuci.

Trgovci su žale i da ih Amazon briše s ljestvica proizvoda i da je uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava poduzimanje pravnih mjera.

„Digitalni svijet nije pravni vakuum. Tvrtke koje posluju na globalnoj razini moraju se pridržavati odgovarajućih austrijskih zakona i propisa”, izjavio je čelnik BWB-a Theodor Thanner.

Istraga se provodi u suradnji s njemačkim regulatorom koji je u studenom prošle godine pokrenuo sličnu istragu protiv Amazona, dodao je Thanner.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.