SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Austrija nova obećana zemlja za hrvatske radnike
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 27.01.2018. - 12:42:46
OSIJEK - Ova će godina, kada je u pitanju HGK - Županijska komora Osijek, biti godina suradnje s Austrijom. Naime, očekuje se niz zajedničkih aktivnosti. Prva je već obavljena - zainteresirani gospodarstvenici, u organizaciji Komore, bili su u dvodnevnom posjetu Sajmu graditeljstva i opremanja Häuslbauermesse koji je prošlog tjedna održan u Grazu.

Osim toga, organiziran je i edukativni susret s odvjetničkim uredom Grilc Vouk Škof (iz Graza) o temi "Kako poslovati u Austriji" te pomoć i usluge pri upućivanja radnika na privremeni rad u Austriju.

- Austrija još nije omogućila za Hrvatsku, kao najmlađu članicu EU-a, slobodan protok radne snage. Oni su vrlo rigorozni i naše poslodavce koji rade ili planiraju ondje raditi valja osvijestiti da postoji stroga pravna procedura. Pojednostavljeno, rad na crno nije opcija, kazuje za Glas Slavonije Ivana Erak iz Odsjeka za međunarodnu suradnju Županijske komore Osijek. O toj će se temi stoga organizirati i uzvratno predavanje u Osijeku.

Valja podsjetiti kako je Austrija zadržala mogućnost prijelaznog razdoblja u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika. Riječ je o modelu "2 plus 3 plus 2" godine. Ove godine u srpnju istječe pet godina restrikcije, no prema ocjenama aktualne političke klime u toj zemlji, čini se da će Austrija iskoristiti pravo na još dvije godine. Odnosno, do 2020. godine, kada će na razini cijele Europske unije biti ukinute restrikcije za kretanje radne snage.

Prema već objavljenim podatcima, od ulaska Hrvatske u EU više od 35 tisuće Hrvata zatražilo je radne dozvole u Austriji. Procjena je da bi, ako se ipak ove godine ukinu restrikcije, Austrija mogla nakon Njemačke postati nova "obećana zemlja" za hrvatske iseljenike.

Inače, Austrija nije među prvih pet vanjskotrgovinskih partnera najveće slavonske županije. Tvrtke sa sjedištem u OBŽ-u su u 2016. godini ostvarile ukupnu robnu razmjenu u vrijednosti od 340 milijuna kuna, s tim što je udio uvoza 56 posto. Stoga je vrijedno nastojanje intenziviranja suradnje.

Nastavak bi mogao biti nastupom na sajmu "Intervino" koji se u travnju održava u Klagenfurtu. HGK je prema Ministarstvu gospodarstva za odobrenje sufinanciranja nominirao nekoliko desetaka projekata, jedan od njih je i nastup na tom sajmu.

- Ako prijedlog naše kuće bude prihvaćen, Županijska komora Osijek bit će organizator nastupa zainteresiranih hrvatskih izlagača na tom sajmu - kaže Erak.

No, kruna sezone mogao bi biti još jedan nastup u Grazu. U listopadu se, naime, ondje redovito održava Dan Hrvatske u Grazu.

Gospodarska je to prezentacija u Austriji koju organizira Hrvatsko-austrijska trgovinska komora, uz nastup jedne od hrvatskih županija.

Ove godine od strane domaćina poziv je upućen upravo Osječko-baranjskoj županiji s ponudom da predstavi svoje potencijale s naglaskom na turizam i gastronomiju.

- Tom prigodom inače bude organiziran i gospodarski forum na kojemu sudjeluju i zainteresirani poslovni ljudi iz Austrije. Ozbiljno smo shvatili taj poziv i namjera nam je realizirati ga u suradnju sa Županijom osječko-baranjskom. U tom smjeru ovih su dana obavljeni i prvi konkretni razgovori - otkriva Erak. U međuvremenu utvrđen je i datum ovog događanja - bit će to 3. listopada.