SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ELEKTRANA
 
Austrijski MY-PV gradi u Sanskom Mostu najveću solarnu elektranu u BiH
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.03.2015. - 18:09:15
SARAJEVO - Na području Bosanskih Milanovaca, mjesta udaljenog dvadesetak kilomeatara od Sanskog Mosta, gradit će se najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini, potvrdio je načelnik općine Mustafa Avdagić.
Prema njegovim riječima, realizaciju ovog projekta pokrenula je austrijska tvrtka MY-PV, koja je u pomenutom podgrmećkom selu kupila sedamdeset duluma zemljišta.

Kako je rekao Avdagić, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Unsko-sanskog kantona investitoru je već izdalo upotrebnu dozvolu.

- Ovo je projekt koji je prihvatljiv za našu lokalnu zajednicu jer je riječ o iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Investtitoru ćemo pružiti svaku vrstu pomoći kako bi se projekt realizirao na najbolji mogući način, naveo je Avdagić.

On je dodao kako postoji zainteresiranost i nekoliko investitora za izgradnju minihidroelektrana snage do jednog megavata, koje bi se gradile u kanjonu rijeke Blihe.

Austrijska tvrtka MY-PV poznata je u BiH i kao partner u realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane u Hodovu kod Stoca, inače vrijedne 20 miliona KM.
MY-PV u izgradnji solarnih elektrana u regiji i na kontinentu prisutan je više od dvije decenije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.