SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Blagi pad indeksa, oprezna trgovina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.04.2019. - 08:07:25
TOKIO – Na azijskim se tržištima u petak trguje oprezno, nakon što su prethodnih dana cijene dionica znatno porasle, jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,1 posto, te se spustio ispod najviših razina u osam mjeseci. Ipak, u tjednu ovaj indeks bilježi skok od 1,8 posto dok je u odnosu na početak godine u plusu od 13 posto.

Nikkei 225 ojačao je 0,3 posto, a u tjednu je skočio 2,8 posto.

Investitori su optimistični nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping potvrdio kako je napredak u trgovinskim pregovorima postignut te kako je moguće i ranije postozanje sporazuma od očekivanog.

Prethodno, američki predsjednik Donald Trump rekao je da su Sjedinjene Države i Kina vrlo blizu postizanja trgovinskog sporazuma te da bi on mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna, ali je istodobno upozorio Peking da će biti vrlo teško nastaviti trgovinu, ne postigne li se sporazum.Trump je novinarima u Bijeloj kući, na početku sastanka sa zamjenikom kineskoga premijera Liu Heom, rekao da je postignut dogovor o nekim od težih točaka sporazuma, ali da još postoje razlike koje treba premostiti.

"Jako smo blizu postizanju sporazuma. To ne znači da je on postignut, jer nije, ali svakako smo mu sve bliže", rekao je Trump u Ovalnom uredu.

"I čini mi se da ćemo za četiri tjedna, manje ili više, koliko god vremena trebalo, moći objaviti nešto monumentalno", dodao je.
Trump je rekao da će se, bude li postignut sporazum, sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.