SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, čekaju se rezultati tehnoloških divova
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.02.2018. - 08:12:59
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi blago porasli, kao i dan prije na Wall Streetu, a trguje se oprezno jer je američki Fed poručio da očekuje jačanje inflacije, a to vodi daljnjem povećanju kamatnih stopa.

MSCI ASsia Pacific Index oslabio je blagih 0,1 posto, tek se minimalno oporavivši od jučerašnjeg oštrog pada od 1,4 posto. 

Nikkei 225 ojačao je 1,3 posto, podioavši se s jučer dosegnute najniže razine u četiri tjedna. 

Kinesko je tržište bilo poprište oprezne trgovine nakon što je objavljen podatak o tvorničkoj aktivnostio u siječnju koji sugerira slabiju potražnju. Najkvažniji kineski indeksi stoga su bili u minusu, a najgore je prošao Shanghai Composite Index s padom većim od 1 posto.

Danas je vrlo bitan dan za investitore jer će poslijepodne rezultate objaviti tehnološki divovi Apple, Amazon i Alphabet.

Podršku tržištu pružio je i podatak najveće američke agencije za zapošljavanje ADP da je u siječnju broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan za 234.000, znatno više od procjena analitičara od 185.000.

To pokazuje da američko gospodarstvo stabilno raste, no taj podatak nagovještava da bi i dalje trebala rasti potrošnja, što bi moglo potaknuti jačanje inflacije.

A na to su upozorili i čelnici američke središnje banke nakon dvodnevne sjednice. Fed je, kao što se očekivalo, ključne kamate ostavio nepromijenjene, no poručio je da u ovoj godini očekuje rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postupno povećavati kamate. Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.