SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, fokus na američko-kineske pregovore
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 28.01.2019. - 08:15:28
TOKIO - Azijski indeksi na početku novog tjedna bilježe blagi rast zahvaljujući usponu Wall Streeta na kraju prošloga tjedna nakon dogovora u Washingtonu o privremenom financiranju rada saveznih službi.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,1 posto, iako je u jednom trenutku današnje trgovine dosegao najvišu razinu od 4. listopada prošle godine.  Shanghai Composite Index i Hang Seng izgubili su po 0,2 posto dok je Kospi bio praktički bez promjena. 

Nikkei 225 oslabio je 0,6 posto, a australsko tržište bilo je zatvoreno zbog nacionalnog blagdana. 

Investitori se sada fokusiraju na američko-kineske trgovinske pregovore. Kineski vicepremijer Liu he dolazi u Washington na novu rundu pregovora u srijedu i četvrtak.

Pregovori traju od kada su u prosincu prošle godine Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara jer SAD pritišće Kinu kako bi smanjio golemi trgovinski deficit u međusobnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni.
I dok je predsjednik SAD-a Donald Trump optimističan i poručuje da pregovori dobro napreduju, njegovi savjetnici poručuju da je dogovor moguć, ali da su dvije strane po mnogim pitanjima i dalje znatno udaljene.
Do 1. ožujka dvije strane moraju pronaći neki kompromis ili kreće nova runda nametanja carina s jedne i s druge strane, ali i drugih mjera, što bi moglo naštetiti trgovinskoj razmjeni u svijetu i dodatno usporiti rast tih dvaju, ali i cijelog globalnog gospodarstva.