SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, oprezna trgovina
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 21.01.2019. - 08:06:13
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi blago porasli, nastavivši uspon od prošloga tjedna, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi Brexita.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,2 posto nakon što je protekloga tjedna ubilježio skok od 1,6 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 podignut je 0,7 posto, dok je Nikkei 225 ojačao 0,3 posto na poticajima slabljenja jena. 

Kineska ekonomija porasla je u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od svjetske financijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najsporiji u posljednjih 28 godina.

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da je u proteklom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini usporen u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 6,5 posto.

Zbog toga je u cijeloj 2018. godini rast gospodarstva usporen sa 6,8 posto, koliko je iznosio u 2017., na 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.

Posljedica je to trgovinskog rata sa SAD-om, usporavanja rasta investicija, ali i slabljenja domaće i inozemne potražnje.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.