SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Blagi rast, tržišta pozdravljaju pomirljivu reakciju Sjeverne Koreje
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.05.2018. - 08:27:22
TOKIO – Na azijskim se tržištima na kraju tjedna trguje oprezno, kao i prethodnih dana, jer su ulagači suzdržani nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da razmatra uvođenje carina na uvoz automobila i otkazao summit sa Sjevernom Korejom.

Indeksi su ipak u blagome plusu nakon pomirljivih reakcija iz Sjeverne Koreje na Trumpovo otkazivanje summita koji se trebao održati u lipnju. To je pomalo smirili investitore pa je MSCI Asia Pacific bio u blagom plusu od 0,1 posto. 

Nikkei 225 podignut je 0,1 posto dok je korejski Kospi nakon oštrih početnih gubitaka na kraju spušten blagih 0,2 posto. 

Sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan izjavio je da je ta zemlja otvorena za rješavanje problema sa Sjedinjenim Državama, nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao lipanjski samit s korejskim predsjednikom Kim Jongom.

Pozdravili smo napore predsjednika Trumpa da stvorimo povijesni samit Sjeverne Koreje i SAD-a, izjavio je Kye Gwan u priopćenju koje je u petak objavila agencija KCNA.

- Još jednom kažemo SAD-u da smo na bilo koji način otvoreni za rješavanje problema, rekao je dužnosnik.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiran za 12. lipnja u Singapuru.U pismu koje je objavila Bijela kuća, Trump je Kimu poručio da "nažalost" otkazuje summit.

Osim toga, Trump je i službeno naložio ministarstvu trgovine da provjeri mogućnost uvođenja carina na uvoz osobnih i teretnih automobila, kao i na dijelove za njih. Prva zadaća jest provjeriti, da li uvoz vozila predstavlja „opasnost za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država", objavio je Trump u Washingtonu.

Američki predsjednik poziva na istragu temeljem članka 232. Ukaza o proširenju trgovine (Trade Expansion Act) iz 1962. jer on smatra kako su „ključne industrije kao što su automobili i dijelovi za automobile imaju odlučujuću ulogu u snazi naše nacije". No tu nije tek pitanje da li uvoz Mercedesa, BMW-a ili Porschea ugrožava nacionalnu sigurnost, nego ako je to razlog, onda američki predsjednik takve carine može nametnuti tek svojim ukazom bez suglasnosti zastupničkih tijela. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.