SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi na novoj najvišoj razini u deset godina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.11.2017. - 07:27:00
Zadnja izmjena: 02.11.2017. - 07:49:40
TOKIO - Azijska su tržišta dotaknula nove najviše razine u deset godina za što su zaslužne pozitivne ocjene Feda o američkoj ekonomiji.

Investitori iščekuju podizanje kamatnih stopa krajem godine, a također se čeka i formalna nominacija novog čerlnika američke centralne banke.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 posto, na novu najvišu razinu od studenoga 2007.

Nikkei 225 porastao je 0,2 posto, na novu najvišu razinu od 1996. godine, i na putu je ostvarivanja tjednog dobitka od više od dva posto. Japansko tržište sutra će biti zatvoreno zbog nacionalniog praznika.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks pao je 0,3 posto, na 94,524. U odnosu na jen dolar je oslabio 0,2 posto, na 113,91 jen, udaljavajući se od tromjesečne maksimalne razine u odnosu na japansku valutu.

Fed jučer nije povećao ključne kamatne stope, a pozitivno su na tržište utjecale i poruke njegovih čelnika nakon redovne sjednice o solidnom rastu gospodarstva i jačanju tržišta rada.Uragani koji su krajem rujna poharali jug SAD-a nisu poremetili rast gospodarstva, tako da se, kažu analitičari, do kraja godine očekuje još jedno, treće od početka godine, povećanja kamata središnje banke. No, to povećanje cijene novca ne bi trebalo, kažu analitičari, obeshrabriti ulagače jer je gospodarstvo u dobroj formi.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.