SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi nadoknadili većinu gubitaka
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.02.2018. - 08:06:49
TOKIO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta dan prije, čime je nastavljen oporavak tržišta od pada početkom veljače, dok je dolar stabilan uoči prvog izvješća novog predsjednika Feda u američkom Kongresu.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,5 posto, oporavljajući se od korekcije s početka mjeseca. Dosad je nadoknadio više od 60 posto gubitaka zabilježenih u prvom tjednu veljače.

Nikkei 225 skočio je 1 posto, na najvišu razinu u tri tjedna. 

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali su jučer na 2,8642 posto, dok su polovicom prošloga tjedna iznosili 2,957 posto, najviše u posljednje četiri godine. Rast tih prinosa posljednjih tjedana štetio je tržištima dionica jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Prinosi su, pak, posljednjih dana popustili jer je Fed u petak poručio da očekuje stabilan rast gospodarstva i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od ožujka. No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cijene novca u ovoj godini. A kako će se dalje kretati prinosi, ponajviše ovisi o kretanju inflacije.

Polovicom tjedna bit će objavljeni novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, što će možda malo razjasniti sliku o daljnjem kretanju kamata. Tu sliku moglo bi razjasniti i prvo izvješće novog predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Očekuje se da će ostati pri sadašnjoj politici postupnog povećanja kamata, ovisno o gospodarskim pokazateljima.