SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi najjači od 2007. godine
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 27.07.2017. - 07:51:46
TOKIO - Azijski indeksi dosegnuli su najviše raszine u deset godina naklon što su Federalne rezerve potvrdile da će kamatne stope u SAD-u ostati niskima duže nego se očekivalo.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,9posto, na razine najviše od prosinca 2007. godine. Od početka ovog mjeseca ojačao je više od pet posto.

Indeksi u Japanu i Južnoj Koreji porasli su po 0,2 psoto dok je australsko tržište ojačalo 0,3 posto. Dionice na Filipinima su na najvišoj razini u godinu dana dok je Hang Seng Index porastao 0,3 posto i stigao iznad 27.000 bodova.

Zabrinutosti oko oštrije regulative pritisnule su kinesko tržište pa je šangajski CSI300 spušten 0,7 posto. 

Fed je ostavio ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 posto te poručio da će nastaviti sporo zaoštravati monetarnu politiku. Poručio je, također, da će bilance početi smanjivati relativno skoro, iz čega su analitičari zaključili da je Fed uvjeren da je gospodarstvo u dobrom stanju. Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a poručuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje cijene novca, ovisno o gospodarskim pokazateljima.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Feda, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi da će kamate biti povećane u prosincu iznose samo 38 posto, dok su još prije mjesec dana bili veći od 50 posto.