SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi najjači u sedam mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.04.2019. - 08:38:08

TOKIO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine u sedam mjeseci, jer su bolji nego što se očekivalo podaci iz kineskog i američkog gospodarstva ublažili strahovanja od usporavanja rasta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skočio više od 1 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Dobro raspoloženje na najvećim svjetskim burzama traje od jučer kada su ulagače ohrabrili podaci o prvom rastu tvorničke aktivnosti u Kini nakon tri mjeseca pada.

Ako se taj rast održi, to bi moglo značiti da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo počinje stabilizirati nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

„Tržište je reagiralo na poboljšanje raspoloženja u Kini. Mnogi ulagači kupuju očekujući rast cijena dionica", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Jučer su objavljeni i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnoj aktivnosti u SAD-u, što je ublažilo strahovanja ulagača od prenaglog usporavanja rasta američkog gospodarstva, premda su podaci o prometu u trgovini na malo u SAD-u bili slabiji nego što se očekivalo.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, zahvaljujući čemu su sada pozitivni u odnosu na prinose na tromjesečne trezorske zapise.

Prošloga je tjedna, naime, ulagače brinula tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi bili ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,33 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,26 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1227 na 1,1205 dolara.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj dosegnuo 111,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,15 jena.

Cijene nafte porasle

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla daljnjih 0,3 posto, na 61,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 69.15 dolara.