SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi najjači u šest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.03.2019. - 08:40:41
TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica dosegnule najviše razine u zadnjih 6,5 mjeseci zahvaljujući optimizmu na Wall Streetu oko tehnološkog sektora, što je ublažilo zabrinutosti investitora oko Fedovih opreznih procjena u vezi američkog gospodarskog rasta.

MSCI indeks azijskih burzi bez Japana oko 7 sati bio je u plusu 0,3 posto, predvođen rastom tehnološkog sektora za 0,5 posto.

Tokijski Nikkei bio je istodobno u plusu 0,09 posto. Australski burzovni indeks ojačao je 0,45 posto, šangajski 0,12 posto, a južnokorejski za blagih 0,02 posto.

Rast na azijskim burzama potaknut je snažnim rastom indeksa na Wall Streetu dan ranije. Dow Jones indeks u četvrtak je ojačao 0,84 posto, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, a Nasdaq indeks 1,42 posto. Najviše su pritom skočile cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je predvodio Apple s dobitkom od 3,7 posto.

"Mislim da je optimizam u vezi tehnološkog sektora sada najveći pokretač tržišta. Taj optimizam odražava očekivanja da će SAD i Kina ipak postići trgovinski sporazum", smatra Soichiro Monji, stariji ekonomist pri Daiwa SBINvestmentsu.

Američka trgovinska delegacija na čelu s ministrom financija Stevenom Mnuchinom dolazi u Kinu 28. i 29. ožujka, a potom će zamjenik kineskog premijera Liu He početkom travnja doći u Washington.

Optimizmu investitora pridonio je i podatak o snažnijem od očekivanja rastu industrijske aktivnosti u srednje-atlantskom području SAD-a, što je pomoglo ublažiti zabrinutosti oko američkih gospodarskih izgleda, nakon što je Fed u srijedu iznenadio investitore snizivši procjenu ovogodišnjeg rasta američkog gospodarstva na 2,1 posto. Fed je isto tako najavio i da vjerojatno do kraja godine neće podizati kamatne stope, što je uobičajeno pozitivna vijest za dionička tržišta.

Oprez "kralja obveznica"

Izvršni direktor DoubleLine Capitala Jeffrey Gundlach, poznat i kao "kralj obveznica", izjavio je da dionička tržišta vole kada im Fed ne radi nikakve probleme (ne diže kamatne stope).

Ipak, dodaje da bi oprezno stajalište Feda u vezi daljnjeg rasta kamatnih stopa moglo imati i negativne implikacije jer će stvoriti neizvjesnost u gospodarstvu a mogla bi se i narušiti vjerodostojnost središnje banke, budući da je središnja banka promijenila svoj stav bez značajnijih promjena u fundamentima. Kako pojašnjava, prije samo tri mjeseca očekivao se nastavak zaoštravanja monetarne politike, a sada već obveznička tržišta računaju na pad kamatnih stopa.

Gundlach, koji je točno predvidio da će S&P 500 lani zabilježiti negativni povrat, smatra da će taj indeks i ove godine pasti. Također, upozorava da se stvari vrlo brzo i dramatično mogu promijeniti. "Čini mi se kao da smo u 2007. Tržište dionica je blizu rekordne razine a gospodarstvo je zamjetno slabije, no i opet svi govore ′sve je super′", upozorava Gundlach.

Još jedan oblak koji se nadvija nad dionička tržišta je sudbina brexita. EU čelnici poručili su Britaniji da može napustiti EU 12. travnja bez sporazuma, ako idućega tjedna britanski parlament ne prihvati sporazum o izlasku.

Tečaj funte ponešto se oporavio prema dolaru nakon što je u srijedu dotaknuo 1,3 dolara tako da se njime jutros trguje po 1,313 dolara. No, u odnosu na euro, funta je dotaknula najnižu razinu u zadnjih mjesec dana od 0,8722 eura.

Tečaj dolara, pak, oporavio se u četvrtak prema košarici svjetskih valuta, ojačavši na 96.327 indeksnih bodova, nakon što je dan ranije pao na najnižu razinu u zadnjih mjesec i pol dana od 95.735 bodova.

Istodobno, prema euru tečaj dolara nije se znatnije mijenjao u odnosu na srijedu, tako da se eurom jutros trguje po 1,1374 dolara, nakon jučerašnjih 1,14485 dolara.

Cijena nafte, pak, održava se nadomak najviših razina u ovoj godini, poduprta općenito averzijom investitora prema riziku, kao i proizvodnim ograničenjima OPEC-a i američkim sankcijama Iranu i Venecueli.

Barel Brenta stoji 67,65 dolara ili 0,3 posto manje nego dan ranije. Za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa stoji 59,8 dolara.