SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, razočarali kineski podaci
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.11.2017. - 07:43:11
TOKIO – Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine, dok je dolar stabilan.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,2 posto, što je njegov treći uzastopni pad.

Nikkei 225 prekinuo je četverodnevni negativni niz i porastao je 0,4 posto. 

Kineska maloprodaja porasla je u listopadu 10 posto dok je industrijska proizvodnja porasla 6,2 posto. Oba su podatka bila ispod očekivanja analitičara i pogodila su vrijednost australskog dolara. Ovi su podaci pogodili i kinesko tržište kapitala pa je idneks CSI300 srezan 0,4 posto.

Investitore i dalje brinu zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.Republikanci u Zastupničkom domu predlažu, pak, smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto odmah, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.