SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, smanjen apetit za rizikom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.11.2017. - 07:49:00
Zadnja izmjena: 15.11.2017. - 08:13:37
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su cijene nafte pod pritiskom, dok je euro ojačao zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz eurozone.

MSCI Asia Pacific Index spustio se 0,6 posto.

Kineski CSI300 oslabio je 0,6 posto, australsko tržište spustilo se također 0,5 posto dok je korejski Kospi pao 0,4 posto. Najveći regionalni gubitnik bio je Nikkei 225 koji je srezan 1,5 posto.

Osim cijena nafte, na tržište ovih dana utječe i spoznajka kako je nedavni rast možda bio pretjeran. Prema istraživanju među menadžerima kojeg je provela Bank of America Merrill Lynch rekordnih 16 posto ispitanika smatra da su preuzimali pretjerani rizik kod investiranja.

Cijene nafte pale su jučer za više od 1 posto, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da u idućoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procjene o potražnji smanjila i za ovu i za iduću godinu.

Na tržištu vlada oprez i zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona, a zasad nema puno naznaka kompromisa između ta dva doma Kongresa.

A na valutnim je tržištima euro znatno ojačao nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da je njemačko gospodarstvo, lokomotiva eurozone, u snažnom zamahu.

U trećem je tromjesečju njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao 0,8 posto na kvartalnoj razini, više od procjena analitičara od 0,6 posto.

Zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta gospodarstva eurozone, tečaj eura skočio je već jučer prema dolaru više od 1 posto. Jutros se kreće oko 1,1785 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1670 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njezina cijena skliznula s jučerašnjih 113,70 na 113,20 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,7 posto, na 93,82 boda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.