SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog napetosti u Grčkoj i Italiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2017. - 09:27:45

TOKIO - Na azijskim burzama u utorak su cijene dionica pale, dok je euro pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi Grčke, mogućih prijevremenih izbora u Italiji i poruka iz Europske središnje banke da su i dalje potrebne poticajne mjere.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,5 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji blago su porasli, dok se u Kini i Hong Kongu danas zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Azijskim ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta jer se jučer u SAD-u zbog praznika nije radilo. Promet je, pak, mršav jer se danas iz istog razloga ne radi u nekoliko zemalja regije.

U fokusu ulagača su, pak, geopolitičke napetosti u Europi. Među ostalim, jučer je njemački tisak objavio da bi Grčka mogla odustati od novog programa pomoći ako kreditori ne postignu dogovor o daljnjim olakšicama.

"Novi program financijske pomoći nužan je za otplatu dugova koji dospijevaju u srpnju, pa bi, ako Grčka odustane od programa, vjerojatnost bankrota porasla, što bi ponovno otvorilo raspravu o izlasku Grčke iz eurozone", kaže James Woods, analitičar u tvrtki Rivkin.

Ipak, smatra da je malo vjerojatno da će Grčka odustati od programa pomoći.

Ministri financija eurozone dosad nisu postigli dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o olakšicama Grčkoj i novim zajmovima Ateni, no mogli bi to postići u lipnju, kaže Woods.

Ulagači prate i razvoj političke situacije u Italiji, nakon što je bivši premijer Matteo Renzi u nedjelju kazao kako bi bilo dobro da se u rujnu održe prijevremeni izbori.

Podršku tržištima, pak, pruža stabilnost cijena nafte, nakon velikih oscilacija prošloga tjedna.

Jutros se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 49,80 dolara, dok je na londonskom tržištu pala blagih 0,3 posto, na 52,15 dolara.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog političkih napetosti u Grčkoj i Italiji, ali i jučerašnje izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da bi trebalo zadržati znatne poticajne gospodarske mjere zbog nejake inflacije u eurozoni.

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je jutros 0,4 posto, na 1,1125 dolara, dok se još prošloga tjedna kretao znatno iznad 1,1200 dolara.

I dok je prema euru ojačala, američka je valuta prema japanskom jenu oslabila 0,4 posto, pa joj je cijena skliznula na 111,80 jena.

Unatoč tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,25 posto.