SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog novog zastoja u trgovinskim pregovorima
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 13.05.2019. - 07:12:35
TOKIO - Azijski su indeksi padom otvorili novi tjedan, a to se može pripisati novim zastojem u američko-kineskim trgovinskim pregovorima. 

Amerikanci su podigli carine, no iz Pekinga poručuju kako neće napraviti ništa što bi naštetilo njihovim interesima.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,5 posto, blizu najniže razine u dva mjeseca. 

Kinesko tržište ponovno je bilo na meti prodavatelja. Shanghai Composite index srezan je 1,6 posto dok je CSI 300 potonuo 1,9 posto. Tržište u Hong Kongu danas je zatvoreno zbog nacionalnog praznika. 

Predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države "točno tamo gdje žele biti u odnosu s Kinom", dodavši da je Peking "raskinuo sporazum" s SAD-om, a onda pokušao ponovno pokrenuti pregovore.

"Uzet ćemo Kini kroz carine desetke milijardi dolara. Oni koji kupuju te proizvode mogu ih sami napraviti u SAD-u (što bi bilo idealno) ili ih kupiti od zemalja za koje nemamo namete", napisao je Trump na Twitteru.

Trump je ponovio da je Kina platila za njegovu kampanju, a ne američki potrošači. Ali cijene su porasle za niz proizvoda, od bicikala, strojeva za šivanje pa sve do opreme za kućne ljubimce, a podaci kojima raspolaže vlada pokazuju da su američki potrošači već morali plaćati više nakon prvoga kruga uvođenja carina u jesen.