SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli, oprez zbog mogućeg rasta kamatnih stopa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.09.2017. - 09:25:47
TOKIO - Na azijskim burzama u petak je zaustavljen pad cijena dionica, koji je trajao gotovo cijeloga tjedna zbog strahovanja ulagača da bi povećanje kamata u SAD-u povećalo troškove zaduživanja širom regije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio na gubitku 0,2 posto, no u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji cijene su dionica porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 posto.

Unatoč današnjem rastu, taj je indeks od početka tjedna na gubitku oko 2 posto, pa se kreće oko najnižih razina u mjesec dana jer ulagače zabrinjava mogućnost daljnjeg povećanja kamata američke središnje banke.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 73 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate, a to bi moglo povećati troškove zaduživanja u regiji.

Ipak, ulagače je ohrabrio jučerašnji novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu jer najveću svjetsku burzu podržava nada da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je predložio najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

Kritičari, međutim, kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ′businessu′ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

"Kako će se pregovori oko porezne reforme intenzivirati, tako će se pojavljivati značajne proceduralne, fiskalne i političke prepreke. Veličina poreznih rezova jednostavno je prevelika da bi bila realna, a ukidanje odbitaka će biti politički teško", kaže Richard Franulovich, analitičar u Westpacu.

Premda se očekuje žestoka borba u Kongresu oko prijedloga porezne reforme, koju je Trump najavio još u izbornoj kampanji prošle godine, taj prijedlog podržava cijene na Wall Streetu.

A to podržava azijska tržišta, kao i rast cijena nafte. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 24 centa, na 57,65 dolara, dok na američkom tržištu stagnira oko 51,55 dolara.

Od početka rujna cijene ′crnog zlata′ porasle su oko 10 posto zahvaljujući naznakama da se smanjuje neravnoteža između ponude i potražnje.

A zahvaljujući prijedlogu porezne reforme i mogućem povećanju kamata Feda do kraja godine, dolar je na valutnim tržištima i dalje u usponu.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros daljnjih 0,14 posto, na 93,20 bodova, pa je od početka tjedna na dobitku 1,1 posto.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,70 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ponešto oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,1780 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.