SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli, smanjene geopolitičke napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.08.2017. - 07:57:09
TOKIO - S ublažavanjem napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, na azijskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak su ojačali, no veće dobitke spriječio je najnoviji potez američkog predsjednika Donalda Trumpa o raspuštanju dva gospodarska vijeća visokog profila.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica izuzev japanskih bio je u četvrtak ujutro u plusu 0,55 posto. Za toliko je ojačao i južnokorejski burzovni indeks, dok je indeks australske burze bio u plusu 0,1 posto.

Japanski Nikkei indeks, pak, kliznuo je 0,1 posto, pod pritiskom ojačalog jena prema dolaru, koji nagriza zarade japanskih izvoznika.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una za "mudru" odluku da ne lansira rakete prema Guamu, američkom teritoriju u Pacifiku, nakon što su državni mediji u toj zemlji objavili da je Kim odgodio svoju odluku dok čeka na idući korak SAD-a.

To je pomoglo smanjiti zabrinutosti na globalnim burzama, koje su prošloga tjedna znatno pale uslijed oštre retorike između dvije zemlje.

No, potom je Trumpova najava o raspuštanju dva gospodarska vijeća visokog profila, nakon što su direktori podnijeli ostavke u tim tijelima zbog njegovih izjava u kojima je za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji optužio ne samo bijele nacionaliste, nego i prosvjednike koji su im se usprotivili, unijela nemir među investitore u vezi američke domaće politike.

Tržišta je zabrinula i objava zapisnika s posljednjeg sastanka Feda, koji je pokazao da monetarne zakonodavce sve više zabrinjavaju podaci o slaboj inflaciji. Neki u Fedu pozvali su na prekid daljnjeg podizanja kamatnih stopa sve dok ne postane jasno je li trend niske inflacije prolazan.

"Fedovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu potvrdilo je jednu stvar, a to je da članovi vijeća nemaju jednako stajalište te nije jasno kada će Fed započeti s procesom smanjivanja otkupa obveznica. Trumpovo raspuštanje gospodarskih vijeća investicijsku zajednicu učinilo je još pesimističnijom jer otvara prostor za njegove daljnje neupjehe", smatra Naeem Aslam, analitičari pri londonskoj tvrtci Think Markets.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.