SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli uoči podatka o zapošljavanju u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.03.2017. - 09:34:47
TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 posto.

U Singapuru i Šangaju blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto.

Nakon tri dana pada, jučer su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, što pozitivno utječe na azijska tržišta.

Ulagače je umirio i rast cijena nafte nakon dva dana oštrog pada. Nakon što je jučer zaronila na 48,59 dolara, najnižu razinu od kraja studenoga, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,7 posto, na 49,65 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 52,55 dolara, no i dalje je na gubitku od početka tjedna gotovo 6 posto.

Najveći rast jutros je zabilježio tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

U fokusu ulagača bit će u petak poslijepodne izvješće o zapošljavanju u SAD-u jer ako podaci budu dobri kao i prethodnih mjeseci ojačat će špekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke središnje banke u ovoj godini.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u porastao za 190.000, što bi predstavljalo nastavak povoljnih trendova na tržištu rada.

A to, pak, znači da bi čelnici Feda već na sjednici idućega tjedna mogli povećati ključne kamatne stope.

Posljednjih tjedana, naime, dužnosnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast gospodarstva, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 posto izgleda da će Fed povećati kamate već idućega tjedna, dok su još prije tjedan dana za to davali samo 30 posto šansi.

A ako se nastavi pozitivan trend na tržištu rada i ako ojača inflacija, Fed bi u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

U posljednje dvije godine kamate su bile povećane za 0,25 postotnih bodova jedan put u svakoj godini.

"Snažno izvješće o zapošljavanju u SAD-u potaknut će špekulacije da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamate ne samo u tri nego u četiri navrata, što bi potaknulo prinose na američke obveznice i tečaj dolara", kaže Shuji Shirota, direktor u HSBC banci.

Zahvaljujući tome, dolar je ojačao, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros porastao 0,1 posto, na 101,92 boda, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti jutros dosegnula 115,40 jena, najvišu razinu od kraja siječnja, dok je jučer u ovo doba iznosila 114,55 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa se tečaj eura kreće oko 1,0595 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0540 dolara.

Čelnici Europske središnje banke poručili su nakon jučerašnje sjednice da vrlo labava monetarna politika u eurozoni ostaje na snazi barem do kraja godine.