SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog jačanja američke ekonomije
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 03.10.2017. - 07:32:26
TOKIO - Azijska tržišta u utorak su porasla, ponajprije zbog jačanja američke ekonomije.

Novi su američki ekonomski podaci podigli prinose na američke obveznice, a ojačao je i dolar. 

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,3 posto.

Nikkei 225 porastao je 0,9 posto, na najvišu razinu od kolovoza 2015. godine, a vjetar u leđa dao mu je slabiji jen. 

Australsko tržište korigirano je pola postotka, a pritisak su izvršile dionice iz potrošačkog i energetskog sektora. Jeftinija nafta pritišće cijene energetskih dionica. Kako se i očekivalo, australska središnja banka zadržala je kamatne stope na rekordno niskih 1,5 posto. Snažni australski dolar trebao bi utjecati na sprioji rast ekonomije i odbiti pritiske na rast cijena. 

Investitore je ohrabrio podatak da su proizvodne aktivnosti u SAD-u u rujnu dosegnule najviše razine u više od 13 godina jer se industrija oporavlja od posljedica uragana Harvey. Na tržištima vlada dobro raspoloženje i zbog toga što se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu, premda je nedavni prijedlog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa izazvao niz kritika. Porezi bi se smanjili većini Amerikanaca, no kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i 'businessu' te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks ojačao je 0,3 posto, na 93,856, nakon što je dotaknuo najvišu razinu od 17. kolovoza. Euro je oslabio 0,2 posto zbog nastavka političke neizvjesnosti nakon katalonskog referenduma.