SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi srezani najniže u dva i pol tjedna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.07.2019. - 08:26:36
TOKIO - Azijski su inddeksi pali na najniže razine u dva i pol tjedna jer je splasnula nada da će američki Fed agresivno smanjiti kamatne stope, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,5 posto, na najnižu razinu od 20. lipnja.

Pad indeksa drugi trgovinski dan zaredom posljedica je boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada. Kineski CSI300 pao je 0,6 posto dok su Hang Seng i Shanghai Composite Index srezani po 0,8 posto. 

Ti podaci, objavljeni u petak, pokazali su da se rast američkog gospodarstva ne usporava toliko brzo koliko su se ulagači plašili, pa su splasnule špekulacije o oštrom smanjenju kamatnih stopa Feda.

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, no više gotovo nitko ne očekuje rez od 0,50 postotnih bodova.

Za daljnje smjernice ulagači nestrpljivo čekaju izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella o gospodarskoj situaciji i monetarnoj politici u prvom polugodištu, koje će prezentirati u Kongresu polovicom ovoga tjedna.