SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi tonu zbog geopolitičkih napetosti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.09.2019. - 07:37:47
TOKIO – Azijski indeksi oslabili su na početku tjedna zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su cijene nafte porasle više od 1 posto zbog napetosti na Bliskom istoku.
MSCI Asia Pacific Index opslabio je 0,3 posto. Kineski CSI300 predvodio je regionalne gubitnike padom od 1,5 podsto. Hang Seng je srezan 0,8 posto nakon još jednog vikenda kojeg su obilježili nasilni prosvjedi. 
Analitičari kažu kako je glavni rast pesimizmu investitora geopolitička situacija - nemiri u hong Kongu, tenzije na Bliskom istoku te trgovinski rat kojemu se ne vidi okončanje. 
Cijene nafte na početku su tjedna skočile dodatnih 1 posto naklon što su prošloga tjedna porasle 6 posto. 
Saudijska Arabija tvrdi da će do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dosegnuti 11 milijuna barela dnevno, odnosno 12 milijuna do kraja studenog, i tako se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada.
Iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) objavili su, pak, da prema njihovim procjenama trenutno nema potrebe za posezanjem u rezerve zbog smanjene ponude nafte.
No, trgovci i dalje pozorno prate stanje na Bliskom istoku nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na saudijska postrojenja.
SAD i Saudijska Arabija tvrde da je za napade kriv Iran koji opovrgava njihove optužbe.