SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Investitore ohrabrio uspon Wall Streeta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.09.2017. - 09:24:38

TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer je ulagače ohrabrio uspon Wall Streeta dok se čekaju poruke čelnika Europske središnje banke (ECB).

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Australiji blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu nakon vijesti da se predsjednik SAD-a Donald Trump suglasio sa čelnicima Kongresa o produženju roka za povećanje plafona zaduživanja države do polovice prosinca.

Time je prostor za pregovore između Bijele kuće i Kongresa o javnom financiranju produžen za tri mjeseca, pa je otklonjena neposredna opasnost od zatvaranja nekih državnih agencija zbog nedostatka sredstava.

"Rok za postizanje dogovora o povećanju zaduženja produžen je za tri mjeseca, no to će se pitanje ponovno nadviti nad tržište kasnije ove godine. Ipak, ulagačima je drago što ne moraju sada brinuti o tome", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

Unatoč znatnom rastu MSCI azijskog indeksa, na nekim tržištima, ponajviše južnokorejskom i japanskom, i dalje vlada oprez zbog političkih tenzija izazvanih nuklearnim pokusom Sjeverne Koreje u nedjelju.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena nafte, koje su od početka tjedna ojačale oko 3 posto jer rafinerije u Meksičkom zaljevu i Teksasu obnavljaju proizvodnju nakon uragana Harvey.

Nakon snažnog rasta proteklih dana, cijena barela na američkom tržištu skliznula je jutros 0,2 posto, na 49,10 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 54,10 dolara.

A na valutnim će tržištima danas u fokusu ulagača biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB).

Očekuje se da će predsjednik ECB-a Mario Draghi najaviti postupno smanjenje poticajnih monetarnih mjera banke, no malo tko očekuje da će predstaviti neke detalje daljnjeg procesa.

Uoči poruka ECB-a, euro je stabilan, pa se njegov tečaj prema američkoj valuti kreće oko 1,1925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1915 dolara.

I dok je prema euru blago oslabio, dolar je prema japanskoj valuti nadoknadio gubitke od prethodnih dana. Jutros se cijena dolara kreće oko 109,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 108,10 jena.