SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Investitori oprezni, Moody′s smanjio rejting Kine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.05.2017. - 09:38:00
Zadnja izmjena: 24.05.2017. - 09:38:58
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se trguje oprezno nakon što je agencija Moody′s smanjila kreditni rejting Kine, dok je dolar ponešto ojačao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji porasle oko 0,1 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Ulagače je uznemirila odluka Moody′sa o smanjenju kineskog kreditnog rejtinga s Aa3 na A1 zbog rasta dugova i usporavanja rasta gospodarstva.

„Smanjenje rejtinga odražava očekivanja da će financijska snaga Kine idućih godina ponešto oslabiti, dok će uz usporeni rast gospodarstva dugovi nastaviti rasti", poručila je ta agencija.

Premda kineski golemi dugovi već dulje vrijeme zabrinjavaju, analitičar United Overseas Bank Suan Teck Kin ne očekuje da će se smanjenje rejtinga Kine značajnije odraziti na financijska tržišta jer smatra da je Moody′s previše pesimitičan u vezi rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Ako pogledate reakciju na valutnim tržištima, vidjet ćete da je prigušena. Nema velike, oštre reakcije. Mislim da je to zbog Moody′sovih procjena gospodarskog rasta", kaže Suan.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je nakon nekoliko dana zaustavljen rast cijena nafte. Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 51,45 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao, odmaknuvši se od najnižih razina u šest i po mjeseci, jer je ulagače ohrabrila objava prvog proračunskog prijedloga predsjednika Donalda Trumpa.

U budžetu za 2018. predviđa se povećanje potrošnje za infrastrukturu i obranu, a smanjenje davanja za zdravstvo i socijalu. Cilj je ušteda od oko 3,6 milijardi dolara i uravnoteženje budžeta u idućih 10 godina.

Premda se ne očekuje da će Kongres prihvatiti ovakav prijedlog proračuna, osnovne smjernice oraspoložile su ulagače.

„Dakako, nismo upoznati sa svim detaljima prijedloga, a ne znamo ni kakav će biti kada konačno bude prihvaćen. No, objava prijedloga dala je ulagačima nade da se ekonomski planovi kreću prema realizaciji, unatoč neizvjesnostima na političkoj sceni u Washingtonu", kaže Mitsuo Imaizumi, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,32 boda, dok je jučer u ovo doba bio na 96,91 bodu, najnižoj razini od studenoga prošle godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 111,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,1250 dolara, koliko je iznosila jučer u ovo doba, na 1,1185 dolara.