SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Investitori oprezni, očekuju odluku Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.12.2018. - 08:26:42
TOKIO - Na azijskim tržištima se trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američke središnje banke, dok je oštar pad cijena nafte izazvao špekulacije da bi Fed uskoro mogao okončati ciklus povećanja kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju oslabile oko 0,3 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,2 i 0,8 posto.

Podršku azijskim tržištima pruža jučerašnja stabilizacija Wall Streeta. Nakon što je u prethodna dva trgovinska dana izgubio gotovo 4 posto i zaronio na najniže razine u 14 mjeseci, S&P 500 indeks jučer je ojačao mršavih 0,01 posto.

Ulagači su oprezni jer će u srijedu predvečer čelnici Feda objaviti svoje odluke nakon dvodnevne sjednice, koje bi mogle znatno utjecati na daljnji smjer tržišta.

Većina analitičara očekuje da će Fed još jednom, četvrti put ove godine, podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, unatoč kritikama Bijele kuće.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je dosad u niz navrata kritizirao Fed zbog podizanja kamata, upozorio je jučer Fed da „ne čini još jednu pogrešku", dok je Wall Street Journal u komentaru pozvao na stanku u povećanju kamata.

Zbog toga se na tržištu špekulira da bi Fed mogao odustati od povećanja kamata. Tim više što su jučer ponovno oštro pale cijene nafte.

Zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima, jučer su cijene 'crnog zlata' potonule više od 5 posto, pa su zaronile na najniže razine od kolovoza prošle godine.

Jutros je, pak, na američkom tržištu cijena barela skliznula 13 centi, na 46,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 4 centa, na 56,30 dolara.

Kako su od početka listopada cijene nafte pale oko 35 posto, analitičari kažu da popuštaju pritisci na jačanje inflacije, što bi moglo navesti Fed na usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa. Tim više što se usporava i rast globalnog, kao i američkog gospodarstva.

„Unatoč ovoj nestabilnosti na financijskim tržištima, smatramo da je vjerojatnije da će Fed danas još jednom povećati kamate. No, očekujemo i da će u priopćenju izostaviti rečenicu o potrebi za 'daljnjim postupnim povećanjem'", kaže Tom Kenny, ekonomist u ANZ banci.

Donedavno se očekivalo da će Fed u idućoj godini povećati kamate u tri navrata, no sada se ulagači nadaju da će tih povećanja biti manje, a možda čak niti jedno, što bi podržalo tržište dionica.

Zbog toga je, pak, na valutnim tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,92 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,08 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 112,70 na 112,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1380 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1355 dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.