SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.01.2018. - 08:06:15
TOKIO – Na azijskim se tržištima u srijedu trguje oprezno jer se nakon snažnog rasta od početka godine indeksi na mnogim tržištima kreću na rekordnim razinama, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala na novu najnižu razinu u tri godine.

Većina atzijskih indeksa od početka je u plusu između pet i deset posto pa je jasno da su investitori odlučili malo stati na loptu.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,2 posto, nakon što je u utorak skočio 1,2 posto na novu najvišu razinu u povijesti.

Nikkei 225 oslabio je 0,6 posto kao posljedica jačanja jena. Japanski izvoz porastao je trinaesti uzastopni mjesec, potaknut rekordnom potražnjom iz Kine i Azije u cjelini. Tvorničke aktivnosti porasle su po najjačopj stopi u gotovo četiri godine. 

Korejski Kospi bio je gotovo nepromijenjen dok je kineski CSI300 oslabio 0,3 posto. Potonji je je još ucvijek u plusu od osam posto u odnosu na početak godine i na najvišoj je razini od sredine 2015..

Na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer investitori predviđajku da Fed neće biti jedina središnja banka koja će ove godine zauzdati monetarne poticaje. S druge strane, u Europi je raspoloženje sjajno o čemu svjedoči i podatak o potrošačkom povjkerenju koje je uzletjelo na najvišu razinu u sedamnaest godina. No, i ovaj je podatak potaknuo spekulacije da će Europska središnja banka možda već na sjednici u utorak poduzeti određene korake u smjeru zauzdavanje monetarne politike. 

Sve je to potaknulo novi rast eura, na 1,231 dolara, najvišu razinu u tri godine. Dolar je pak pao na novu najnižu razinu prema košarici valuta.