SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Izbrisano stotine milijardi tržišne kapitalizacije
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.10.2018. - 08:28:24
TOKIO – Na azijskim tržištima indeksu su oštro pali, kao i na Wall Streetu dan prije, pa su, zbog niza razloga koji zabrinjavaju ulagače, s tržišta izbrisane stotine milijardi dolara vrijednosti dionica.

MSCI Asia Pacific Index danas je potonuo 2 posto pa se gubitak od početka godine popeo na visokih 18,5 posto. Nikkei 225 srušen je 3,3 posto na šestomjesečni minimum dok je australsko tržište palo na najnižu razinu u godinu dana. Kineski bluechip indeks CSI300 srezan je 2,5 posto pa je očito da najave kineskih vbladinih poticaja nisu uspjele smiriti investitore. 

Prema analizizi Bank ofAmerica Merrill Lyncha, čak 58 posto od ukupno 2.767 dionica koje su sastavnice MSCI globalnih indeksa trenutno su na medvjeđem teritoriju.

Cijene su dionica pod pritiskom od početka ovoga mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Europske komisije i Italije u vezi proračunskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.