SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Kapital se zbog jačanja dolara seli u SAD
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 22.05.2018. - 07:55:57
TOKIO - Na azijskim su tržištima investitori oprezni jer snažan dolar narušava potražnju za imovinom na tržištima u razvoju, dok visoke cijene nafte izazivaju strahovanja od inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamata američkog Feda.

MSCI Asia Pacific Index blago je porastao, ali je još uvijek prilično daleko od povijesnog vrhunca kojeg je ostvario u siječnju.

Nikkei 225 bio je praktički bez promjena dok su australski indeks pao 0,9 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 oslabio je 0,7 posto. 

Likvidnost je bila relativno slaba zbog blagdana u Južnoj Koreji i Hong Kongu.

Analitičari kažu da posljednjih dana vidimo odljev kapitala s tržišta u razvoju prema SAD-u zbog jačanja dolara. To je pomalo i uplašilo investitore pa apetit za rizikom baš i nije velik.

S druge strane, ulagače su potaknule poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tijekom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je da je trgovinski rat između SAD-a i Kine 'na čekanju', nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Kineski državni mediji objavili su, pak, da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za 'win-win' poslovnu suradnju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.