SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Kineski indeksi porasli nakon najave ekonomskih stimulansa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 06.03.2019. - 08:57:00
Zadnja izmjena: 06.03.2019. - 08:59:53
TOKIO – Na većini azijskih tržišta dominira oprezna trgovina jer nema novih značajnijih vijesti, dok su kineska tržišta porasla zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere kako bi se zaustavilo usporavanje rasta kineske ekonomije.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,1 posto. Shanghai Composite Index je na krilima najava novih ekonomskih stimulansa za kinesku erkonomiju skočio 1 posto, na najvišu razinu u devet mjeseci.

Kineski premijer Li Keqiang je na početku godišnje sjednice parlamenta obećao niz reformi s ciljem poticanja rasta kineskog gospodarstva koji bi prema ciljanim stopama vlade u Pekingu ove godine trebao iznositi između šest i 6,5 posto.

Taj raspon značio bi najslabiji rast kineskog gospodarstva u gotovo tri desetljeća. Promatrači ga unatoč tome smatraju previše optimističnim i teško ostvarivim.

Premijer je među mjerama za poticanje rasta istaknuo smanjenje poreza, posebno poreza na dodanu vrijednost (PDV) u prerađivačkoj i drugim industrijama, i to za tri postotna boda, na 13 posto. Smanjit će se i doprinosi za socijalno osiguranje na teret poslodavaca, a privatnim će kompanijama biti osiguran bolji pristup financiranju, poručio je Li.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.