SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Kineski podaci podigli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.05.2017. - 09:18:31
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica blago porasle jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na stabilan rast kineskog gospodarstva, dok se tečaj američke valute našao pod pritiskom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji te Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto.

Pozitivno su jutros na tržišta utjecali podaci koji pokazuju da kinesko gospodarstva stabilno raste, nakon duljeg razdoblja usporavanja.

PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru zadržao se u svibnju na 51,2 boda, koliko je iznosio u travnju, dok su analitičari očekivali njegov pad na 51 bod.

"Na tržištu se nastavlja pozitivno raspoloženje, a podaci o kineskom PMI indeksu ojačali su taj trend, premda bi ulagači trebali biti oprezni jer se situacija s likvidnošću može promijeniti vrlo brzo", kaže Alex Wong, portfelj menadžer u fondu Ample Capital.

Pozitivno je na tržišta utjecala i poruka rejting agencije Moody′s da se čini kako su poboljšani izgledi za svjetsko gospodarstvo održivi jer su oslabili neki od najvećih rizika po razvijena gospodarstva.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su jučer znatno pale. Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila 0,1 posto, na 49,60 dolara, dok se na londonskom tržištu stabilno kreće oko 51,85 dolara.

A na valutnim se tržištima tečaj eura oporavio nakon jučerašnjeg pada. Prema američkoj valuti kreće se oko 1,1170 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1125 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skliznula na 110,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 111,80 jena.

Jučer je objavljeno da je potrošnja u SAD-u u travnju porasla po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca, dok je inflacija na mjesečnoj razini ojačala.

To ukazuje na jačanje domaće potražnje, što otvara prostor američkoj središnjoj banci za povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 86 posto izgleda da će čelnici Feda kamate povećati već na sjednici u lipnju.

No, zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta gospodarstva i nesigurnosti na političkoj sceni u Washingtonu, sve je manje vjerojatno da će Fed do kraja godine kamate povećati u dva navrata, kako se još nedavno procjenjivalo.