SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Kineski podaci podigli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.07.2019. - 07:59:02
TOKIO - Azijski su indeksi porasli na početku novog tjedna jer su ulagače ohrabrili podaci koji možda nagovještavaju da se rast kineskog gospodarstva stabilizira nakon duljeg razdoblja usporavanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 0,7 posto. No, u Južnoj Koreji i Australiji burzovni su indeksi pali između 0,1 i 0,3 posto.

Pozitivno je na tržišta utjecao podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, najsporiji rast gospodarstva u posljednjih 27 godina, no to je u skladu s očekivanjima analitičara, dok su podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu u trgovini na malo bolji od očekivanja.

Analitičari kažu da ti podaci pokazuju da su poticajne mjere kineskih vlasti dale rezultate.

„Nakon ovih podataka čini se da fiskalne mjere daju rezultate. Vjerujemo da će kineska središnja banka i dalje podržavati likvidnost na tržištima", kaže Frances Cheung, analitičarka u Westpacu.

Podršku tržištima pružaju i rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka na sjednici krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, s obzirom da se očekuje smanjenje Fedovih kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,87 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,00 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 107,90 jena, koliko je iznosio u petak, 108,05 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1270 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, međutim, jutros pale, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 4 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 30-ak centi, na 59,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 66,50 dolara.