SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Mirna trgovina, i dalje brine korejska kriza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.08.2017. - 08:11:57
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se vrlo mirno trguje, jer investitori nisu dobili jasne smjernice s Wall Streeta na kojem su ključni indeksi dan ranije zabilježili tek blage promjene, dok se čini da pomalo popuštaju napetosti oko Sjeverne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih jutros je u plusu 0,2 posto, no i dalje je znatno ispod rekornde razne koju je dotaknuo u srpnju.
Tokijski Nikkei gotovo da i ne bilježi promjene - u minusu je svega 0,05 posto

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un odgodio je odluku o ispaljivanju raketa prema Guamu dok čeka što će poduzeti SAD, izvijestili su sjevernokorejski državni mediji.

Smanjivanje napetosti potaknulo je jutros skok južnokorejskog burzovnog indeksa Kospi za 0,7 posto.
Ipak, tržišta nemaju jasnih smjernica, tim više što u utorak ni na Wall Streetu indeksi nisu bilježili većih promjena - Dow Jones ojačao je blagih 0,02 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq bilina malom gubitku od 0,05 i 0,11 posto.

Analitičari smatraju da su ulagači i dalje zabrinuti da bi retorika između američkog predsjednika Donlada Trumpa i sjevernokorejskog Kim Jon Una ponovno mogla zaoštriti.

"Nije baš da su rizici u vezi Sjeverne Koreje potpuno nestali, no zasad, nakon snažnog rasta cijena dionica dan ranije, investitori su odlučili pričekati više vijesti prije nego počnu aktivnije investirati", smatra Norihiro Fujito, investicijski strateg pri Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Dolar porastao, bitcoin uzletio

Istodobno, tečaj dolara snažno je prostao prema košarici valuta, na najvišu razinu u zadnjih gotovo tri tjedna od 93,819 bodova, ojačan skokom prometa u američkoj maloprodaji u srpnju za 0,6 posto, što je njezin najbrži rast u zadnjih 7 mjeseci.

Tečaj jena, pak, nastavio je kliziti prema dolaru sa smanjivanjem napetosti oko Sjeverne Koreje te se njime u srijedu trgovalo po 110,54 jena za dolar. Jučerašnji skok dolara prema jenu za 1,4 posto bio je najviši dnevni skok od travnja.

No, sve je to blijedo u usporedbi s digitalnom valutom Bitcoin, koja je od početka mjeseca poskupjela 1.200 dolara, dosegnuši 4.150 dolara, uslijed potražnje špekulatora.

"Interes za digitalnom valutom nedavno je ojačao jer kupci koriste beneficije poput nedostatka središnje kontrole i ograničene ponude. Ipak, svi koji razmišljaju o kupnji te valute trebaju znati da je ona nevjerojatno volatilna i da bi isto tako brzo mogla pasti kao što je i rasta", napominje William O'Loughlin, investicijski analitičar pri Rivkin Securities.