SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na putu najjačeg godišnjeg rasta od 2009.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.12.2017. - 09:43:37
TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak su cijene dionica dosegnule najviše razine u mjesec dana, a MSCI azijsko pacifički indeks na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2009.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, a pale su, 0,15 posto, i cijene dionica u Singapuru.

Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,2 i 1,1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od kraja studenoga.

Od početka godine taj je indeks u plusu više od 32 posto, pa će njegov ovogodišnji dobitak biti najveći od 2009. godine. Za usporedbu, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati dionice u 47 zemalja, porastao je od početka godine 21,5 posto.

Dobro raspoloženja na azijskim burzama jutros vlada zahvaljujući jučerašnjem blagom, ali ipak rastu indeksa na Wall Streetu, pri čemu se tehnološki sektor, koji je pet dana bio u silaznoj putanji, stabilizirao.

No, obujam trgovanja na burzama posljednjih je dana mršav, što je uobičajeno za ovo razdoblje između božićnih i novogodišnjih blagdana.

Pozitivno na tržišta utječu visoke cijene sirovina, zahvaljujući nadi ulagača u jačanje potražnje iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Doduše, jutros je cijena bakra blago pala, no i dalje se kreće oko najviših razina u tri i pol godine, dok se cijene nafte kreću oko najviših razina od polovice 2015. godine.

Nakon jučerašnjeg pada, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 16 centi, na 66,60 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 10-ak centi, na 59,75 dolara, nakon što je u utorak dosegnuo 60,01 dolar, najvišu razinu u dvije i pol godine.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 92,84 boda, najnižu razinu u više od tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,18 bodova.

Od početka godine taj je indeks izgubio 9,2 posto.

U odnosu na japansku valutu dolar je ove godine izgubio oko 3 posto, dok je jutros oslabio 0,3 posto, pa mu je tečaj skliznuo na 113,05 jena.

Dolar je jutros oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura dosegnula 1,1920 dolara, najvišu razinu u više od tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1860 dolara.

Od početka godine euro je prema dolaru ojačao više od 13 posto, što je njegov najveći godišnji skok od 2003. godine.