SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači od sredine 2015.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.07.2017. - 09:51:28

TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak su cijene dionica dosegnule najviše razine u dvije godine, što se zahvaljuje usponu Wall Streeta i padu prinosa na obveznice nakon što je američki Fed poručio da će zaoštravanje monetarne politike biti postupno.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skočile između 0,1 i 1,2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja 2015. godine.

Snažan rast azijskih tržišta ponajviše se zahvaljuje jučerašnjem usponu Wall Streeta, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo rekordnu razinu.

Ulagače je ohrabrio umjereni ton Janet Yellen u njezinom polugodišnjem izvješću o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilane bilance Feda, no istaknula je da će to biti postupno, ovisno o kretanju gospodarskih pokazatelja.

Zbog toga su pali prinosi na američke, ali i druge obveznice, što ide u prilog tržištima dionica.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilnost cijena nafte nakon rasta početkom tjedna. Na američkom je tržištu cijena barela jutros gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, pa se kreće oko 45,50 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio jedan cent, na 47,75 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio nakon jučerašnjih poruka Janet Yellen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros malo iznad 95,60 bodova, najniže razine u devet mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,64 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 112,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,50 jena.

No, američka se valuta oporavila u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1435 dolara, dok je jučer dosegnula 1,1489 dolara, najvišu razinu u 14 mjeseci.