SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u deset godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.01.2018. - 07:57:00
TOKIO – Na azijskim je burzama u srijedu nastavljen rast cijena dionica drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji i novi rekordi na Wall Streetu, dok je tečaj eura dodatno ojačao prema dolaru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto, nakon jučerašnjeg skoka za 1,4 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u deset godina.

Cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Singapuru porasle su između 0,1 i 1 posto, dok se na Tokijskoj burzi ni danas zbog praznika ne radi.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se snažnom početku godine na Wall Streetu, gdje su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, nastavljajući lanjski uzlazni trend.

Podršku tržištima pružaju i podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu industrijske aktivnosti u Kini, eurozoni i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima.

"Širina oporavka je izuzetna. Globalno gospodarstvo i rizična imovina su sada solidno u povoljnom ciklusu. Ovo više nije globalno gospodarstvo kojemu su potrebne izvanredne poticajne politike, kakve vode europska i japanska sredšnja banka", kaže Alan Ruskin, strateg u Deutsche Bank.

Obrazlaže to podatkom da od 31 zemlje koju prati samo u tri nema rasta, dok se u svim najvećim proizvodnim sektorima bilježe poboljšanja.

Posebno je snažan rast tvorničke aktivnosti u eurozoni, najsnažniji u više od dva desetljeća, što potiče špekulacije da bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi ukidati poticajne programe kupnje imovine kasnije u ovoj godini.

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima euro u zamahu. Nakon što je lani prema dolaru skočio 14,2 posto, najviše u posljednjih 14 godina, na početku ove godine jača drugi dan zaredom.
Jutros se tečaj eura kreće oko 1,2050 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2015 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura dosegnula je, pak, 135,60 jena, najvišu razinu u dvije godine.
Američka je valuta, međutim, oslabila u odnosu na japansku, pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 112,70 na 112,35 jena.
A nakon snažnog rasta u prošloj godini, posljednjih su dana cijene nafte pod blagim pritiskom, ponajviše zbog rasta proizvodnje 'crnog zlata' u SAD-u.
Nakon što je lani skočila 17 posto i dosegnula najviše razine od polovice 2015. godine, posljednja dva dana cijena barela polagano klizi. Jutros je na londonskom tržištu oslabila daljnja tri centa, na 66,55 dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.