SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index potonuo najniže u devet mjeseci
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 28.06.2018. - 08:04:41
TOKIO – Azijski indeksi pali su četvrti dan zaredom, pa su zaronili na najniže razine u devet mjeseci jer rastu bojazni da će čvrsti stav Washingtona po pitanju trgovine narušiti rast globalne ekonomije.

MSCI Asia Pacific Index pao je 0,5 posto čime je potonuo na najnižu razinu u devet mjeseci.

Kineske su dionice negativno započele dan da bi kasnije nadoknadile dio gubitaka. Ipak, kinesko trćžište i dalje je vrlo nestabilno zbog velike opasnosti od širenja trgovinskog rata sa SAD-om. Osim toga, brige izazivaju i strahovanja da je u tehnološkom sektoru na djelu "tržište medvjeda" što nagovještava mogućnost šire korekcije.

Od početka svibnja SAD i Kina održali su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigli dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.
Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU-a.