SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index rekordno visoko
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.01.2018. - 07:50:36

TOKIO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule najviše razine u povijesti jer su ulagači optimistični nakon novih rekorda na Wall Streetu i dobrog početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,6 posto, pa se probio iznad 951,50 bodova, dosadašnje rekordne razine dosegnute krajem 2007. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru porasle između 0,2 i 0,7 posto. Samo su u Šangaju pale, no neznatno.

Dobro raspoloženje na azijskim tržištima zahvaljuje se novim rekordima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu, nakon što su prošloga tjedna skočili više od 1,6 posto.

Uspon Wall Streeta u petak uslijedio je nakon naznaka jačanja potrošnje Amerikanaca, što bi trebalo podržati daljnji rast gospodarstva.

Dobro je počela i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata na Wall Streetu, koju su u u petak otvorile banke JPMorgan Chase i Wells Fargo, pri čemu su obje izvijestile o boljim nego što se očekivalo zaradama.

Nakon prvih poslovnih izvješća, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije samo koji dan očekivali 11,8 posto.

Pozitivno na tržišta utječu i očekivanja da će najveća svjetska gospodarstva nastaviti stabilno rasti.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) u Kini u posljednjem lanjskom tromjesečju, a analitičari očekuju rast od najmanje 6,7 posto na godišnjoj razini, što bi potvrdilo da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno, unatoč provođenju niza reformi.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte. Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila par centi, na 69,85 dolara, no i dalje se kreće oko najviših razina u tri godine.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer ulagači vjeruju da američka središnja banka više neće biti jedina koja će ubuduće zaoštravati monetarnu politiku.

Zahvaljujući snažnom rastu gospodarstva eurozone, očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) uskoro najaviti ukidanje poticajnih mjera.

Zahvaljujući tome, tečaj eura dosegnuo je jutros 1,2220 dolara, najvišu razinu u tri godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,2190 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, za 0,3 posto, pa je cijena dolara skliznula na 110,75 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na 90,80 bodova, najnižu razinu od siječnja 2015. godine.