SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index skočio najviše od sredine 2015.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.05.2017. - 09:26:27
TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak su cijene dionica dosegnule najviše razine u dvije godine, dok je dolar oslabio nakon što je američki Fed nagovijestio da će kamatne stope povećavati postupno.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2015. Godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice Feda.

Taj je zapisnik pokazao da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije je li usporavanje rasta gospodarstva privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Čelnici Feda također su raspravljali o razlozima usporavanja rasta gospodarstva u prvom tromjesečju.

Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da središnja banka ostaje na putu postupnog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva, sve manje vjerojatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 posto, dok su prije objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 posto.

Tržišta podržava i rast cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine u pet tjedana jer se očekuje da će sporazum OPEC-a o smanjenju proizvodnje biti produljen i nakon linja.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 51,87 dolara. I na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1 posto, na 54,50 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar oslabio nakon signala iz Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,02 boda, nedaleko najniže razine u šest i pol mjeseci, dok je jučer u ovo doba bio na 97,32 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 111,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1185 dolara.