SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Naftni sektor podigao indekse najviše u deset godina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.11.2017. - 07:55:21
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u deset godina, dok se cijene nafte stabilno kreću oko najviših razina u dvije godine.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 posto, na novu najjvišu razinu u deset godina.

Naftni sektor dao je danas najviše dobitnika što je rezultat rasta cijene nafte na najvišu razinu od sredine 2015. Tako je u Tokiju Japan Petroleum uzletio 6,1 posto dok je Inpex skočio 4,1 posto. Energetski sektor zaslužan je za skok Nikkeija 225 od 1,6 posto, na najvišu razinu od početkas 1992. godine.

U Hongu Kongu smo vidjeli sličan scenarij gdje je naftni dfiv Sinopec skočio 3,8 posto. Među dobitnicima dana i Tencent sa skokom od 3,1 posto. Hang Seng podignut je 1,2 posto.

Australski indeks u jednom je trenutku današnje trgovine uzletio na najvišu razinu od početka 2008. godine, nakon skoka na robnim tržištima. Iako je od početka godine zaostajao za regionalnim konkurentima, australski S&P/ASX 200 skočio je 4 posto u listopadu, a to mu je dosad najbolji mjesec ove godine.

Cijene nafte u Londonu bile su jutros na razini od dolara, nakon što je saudijski prijestolonasljednik tokom vikenda učvrstio poziciju uhićenjima u sklopu borbe protiv korupcije a potporu tržištima pružio je i manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 55,98 dolara.

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman pojačao je kontrolu u zemlji uhićenjem pojedinih članova kraljevske obitelji, te ministara i investitora, uključujući i uglednog milijardera Alwaleed bin Talala, te moćnog šefa nacionalne garde, princa Miteba bin Abdulaha.Analitičari zasada ne očekuju promjenu saudijske politike potpore cijenama nafte.