SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta nastavila negativni niz
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.06.2018. - 08:08:45
TOKIO - Azijski indeksi pali su i na početku novog tjedna zbog strahovanja od trgovinskog rata.

MSCI Asia Pacific Index novi je tjedan otvorio padom od 0,2 posto. Prošloga je tjedna korigiran 1 posto što je njegov najveći tjedni pad u posljednja tri mjeseca.

Shanghai Composite Index protekloga je tjedna potonuo 3,7 posto nakon što je Trump najavio novu seriju carinskih tarifa na kineski izvoz u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Analitičari kažu kako je protekli tjedan uvjerio investitore da će bliska budućnost postati vrlo kaotična jer se mogu očekivati nove mjere i s američke i s kineske strane, a ne valja smetnuti s uma da se mini trgovinski rat događa i na realciji SAD-EU. Posljednji primjer - automobilska industrija.

Kineska centralna banka zbog svega je ovoga u nedjelju donijela važnu odluku kojom se bankama smanjuje stopa obvezne rezerve za 50 baznih bodova. To je donijelo malo olakšanja kineskom tržišttu pa je CSI300 indeks bluechip kineskih dionica jutros porastao 0,1 posto. 

Indeks automobilske industrije koji je protekloga tjedna potonuo 4,7 posto, jutros je bio praktički nepromijenjen. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je krajem prošloga tjedna uvođenjem 20-postotnih carina na uvoz svih automobila proizvedenih u EU, ako europski blok ne ukloni trgovinska ograničenja na robu iz SAD-a.

"Ukoliko ove tarife i barijere ne budu uskoro otklonjene, uvest ćemo 20-postotnu tarifu na sve njihove automobile koji dolaze u SAD", napisao je Trump u svojoj objavi na Twitteru.

Najnovija prijetnja dolazi samo mjesec dana nakon što je Trumpova administracija otvorila istragu o efektima uvoza vozila po nacionalnu sigurnost SAD-a. IZ Bruxellesa su već odgovorili da će uzvratiti protumjerama.