SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.11.2019. - 07:54:53
TOKIO - Azijski su indeksi porasli u utorak, kao i na Wall Streetu dan prije, nakon novih vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između Kine i SAD-a.

MSCI Asia Pacific Index povećao je vrijednost 0,5 posto. Kineski CSI300 skočio je 1,3 posto čime je dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca. 

Novi rast indeksa zahvaljuju se daljnjem napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U petak je kineska državna agencija Xinhua izvijestila da su dvije zemlje postigle 'konsenzus o načelima', dok je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora te da se nada da će taj sporazum biti potpisan ovoga mjeseca.

Jučer je, pak, Washington poručio da će vrlo brzo američke kompanije dobiti dozvolu za prodaju komponenata kineskom Huaweiju, što je još jedan signal popuštanja napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.