SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Nikkei 225 na najvišoj razini od 1991.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.10.2018. - 08:15:15
TOKIO - Na većini azijskih burzi u ponedjeljak su cijene dionica pale jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, dok podršku tržištima pruža vijest da su SAD i Kanada postigli okvirni dogovor o trgovini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Singapuru. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,3 i 0,7 posto, dok se na kineskim burzama zbog praznika danas ne radi.

Nikkei dosegnuo novu najvišu razinu u 27 godina

Japanski Nikkei indeks dosegnuo je jutros novu najvišu razinu u 27 godina, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena, čiji se tečaj prema dolaru kreće na najnižim razinama u gotovo godinu dana.

To je potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznika jer slabljenje jena potiče cjenovnu konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

S druge strane, ulagače su razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o proizvodnoj aktivnosti u Kini, čiji je rast u rujnu usporio na najnižu razinu od svibnja prošle godine.

„Slabljenje PMI indeksa bilo je očekivano i smatramo da će podaci biti još slabiji prije nego što se situacija poboljša. Kako se američko-kineski trgovinski sukob intenzivira, očekujemo da će Peking uvesti monetarne i fiskalne poticajne mjere kako bi ublažio udar izazvan američkim carinama na kineski uvoz", pišu analitičari Bank of America Merrill Lynch u osvrtu na situaciju na tržištu.

Svjetske su burze u rujnu porasle

Svjetske su burze u rujnu porasle jer su se ulagači nadali da će SAD i Kina postići dogovor o trgovini, no pregovori su zastali nakon što su obje strane jedan drugoj nametnule nove carine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podršku tržištima pruža, pak, vijest da su SAD i Kanada postigli okvirni dogovor o trgovini, odnosno novim uvjetima prema kojima bi se nastavio dosadašnji Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), s obzirom da je već prije SAD postignuo dogovor s Meksikom.

„Ulagači će vjerojatno na taj sporazum gledati pozitivno, što znači da trgovinske napetosti u svijetu slabe, osim između Washingtona i Pekinga", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zahvaljujući tome, američki terminski indeksi trenutno su u plusu 0,5 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu na početku današnjeg trgovanja.

Dolar jutros blago ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,19 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 95,14 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla sa 113,65 jena, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 113,95 jena, najvišu razinu od lanjskog studenoga.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se tečaj eura kreće oko 1,1610 dolara, kao i u petak.

A cijene su nafte nastavile rasti četvrti tjedan zaredom jer se očekuje da će zbog američkih sankcija pasti proizvodnja i izvoz 'crnog zlata' iz Irana.

Nakon što je prošloga tjedna skočila 5 posto, na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla daljnjih 0,6 posto, na 83,25 dolara, najvišu razinu od studenoga 2014. godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.