SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Nikkei 225 najjači od kraja 1991.
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 09.01.2018. - 08:00:40
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, nastavivši uspon od početka godine, jer su ulagači optimistični u vezi svjetskog gospodarstva i zarada kompanija, dok je dolar ojačao drugi dan zaredom.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,1 posto i stigao vrlo blizu povijesnog maksimuma.

Najveći optimizam bilježimo u Japanu gdje je Nikkei 225 uzletio na najuvišu razinu u 26 godina. IOvaj je indeks danas ojačao 0,6 posto, na 23.849,99 bodova, štoi je njegova najviša razina od studenoga 1991.

Među dobitnicima dana bio je Fast Retailing Corp koji je ojačao 1,2 posto nakon što je objavljen podatak o rastu prodaje od 18,1 posto u prosincu,. 

Iznad perosjeka tržišta rasli su i proizvođači čipova i elektroničkih komponenti. Tako je Tokyo Electron skočio 1,7 posto, na TDK Corp je podignut 0,9 posto.

Podršku tržitu pružaju, pak, naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ali i niska razina inflacije, što znači da središnje banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.