SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Niži kineski ciljani rast spustio indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.03.2019. - 09:16:12

TOKIO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer su ulagače zabrinule naznake usporavanja američkog gospodarstva i jer je Kina izvijestila o ciljanim nižim stopama rasta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon jučerašnjeg rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,6 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Usporavanje rasta gospodarstva SAD-a

Azijske je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je objavljeno da su u prosincu prošle godine u SAD-u investicije u građevinarstvu neočekivano pale za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

A to je navelo mnoge analitičare na smanjenje procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Nedavno objavljena prva procjena pokazala je rast BDP-a u tom kvartalu za 2,6 posto na godišnjoj razini, a analitičari sada očekuju da će u drugoj procjeni rast biti smanjen na barem 2,5 posto.

To predstavlja znatno usporavanje, s obzirom da je u trećem tromjesečju gospodarstvo poraslo za 3,4 posto na godišnjoj razini.

Kako i niz podataka na početku ove godine najavljuje nastavak usporavanja rasta, neki analitičari smanjili su procjene rasta BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 1,5 posto.

„I dalje vidimo negativne rizike na naše procjene rasta gospodarstva u prvom tromjesečju od 1,5 posto", kaže Daniel Silver, ekonomist u JPMorganu.

Kina cilja niži rast

Loše je na tržišta utjecala i vijest da kineske vlasti u ovoj godini ciljaju rast gospodarstva između 6 i 6,5 posto, dok je lani bruto domaći proizvod porastao oko 6,5 posto.

Premda je to uglavnom očekivano, s obzirom na razvoj događaja, ulagači su ipak oprezni.

Podršku tržištima, pak, predstavlja poruka kineskih vlasti da će uvesti nove poticaje, uključujući smanjenje poreza, povećanje investicija u infrastrukturu te veće kreditiranje malih tvrtki.

Zahvaljujući tome, jutros su cijene dionica u Šangaju blago porasle.

„Kako će idućih dana biti objavljivani novi detalji o poticajnim mjerama, tako bi kratkoročno kineska tržišta mogla nastaviti rasti", kaže Wang Shenshen, strateg u tvrtki Tokai Tokyo Research Center.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao jer se očekuje da će neke središnje banke u idućem razdoblju voditi popustljiviju monetarnu politiku nego američki Fed.

Tako se špekulira da bi Europska središnja banka (ECB) zbog slabosti gospodarstva eurozone uskoro mogla uvesti nove dugoročne, jeftine kredite za banke kako bi se potaknulo kreditiranje i rast gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,72 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,45 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago pao s jučerašnjih 111,98 na 111,90 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, ojačao, pa se cijena eura kreće oko 1,1335 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1365 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros ponešto pale, nakon što su jučer osjetno porasle.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, na 56,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 65,55 dolara.