SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Nove korejske tenzije spustile indekse
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.05.2018. - 08:16:31
TOKIO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer se ulagači plaše ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u, a na oprezu su i zbog toga što je Sjeverna Koreja otkazala razgovore s južnim susjedom, što dovodi u pitanje i planirane razgovore između SAD-a i Sjeverne Koreje.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,2 posto. 

Sjeverna Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Službena Korejska središnja novinska agencija KCNA je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borba, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci i bombarderi B-52 te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore.

Dovela je u sumnju hoće li se sljedećeg mjeseca summit između sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa dogoditi kako je planirano, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Jučer su porasli prinosi na američke obveznice, pri čemu je na referentne 10-godišnje obveznice prinos skočio na 3,09 posto, najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Rast prinosa ne ide u prilog tržištu dionica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

Osim što je izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamata Feda, rast prinosa potaknuo je i jačanje dolara, pa je njegova vrijednost u odnosu na košaricu svjetskih valuta dosegnula najvišu razinu u ovoj godini, što ne ide u prilog dionicama velikih američkih izvoznika.