SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprez investitora, nema informacija koje bi podržale nastavak rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.06.2017. - 09:27:57

TOKIO - Na azijskim burzama u petak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, no na tjednoj su razini burzovni indeksi u plusu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,1 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji.

U Šangaju su, pak, pale 0,7 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan. No, od početka tjedna na dobitku je 0,4 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica, koje su na dobitku od početka tjedna.

Poticaj ne dolazi ni s Wall Streeta, s obzirom da se i na najvećoj svjetskoj burzi već danima trguje suzdržano.

U fokusu ulagača su cijene nafte koje su se ponešto odmaknule od najnižih razina u deset mjeseci, na koje su pale tijekom tjedna.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,3 posto, na 42,85 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 45,35 dolara.

No, smjer cijena mogao bi se, kažu analitičari, ponovno preokrenuti jer je malo naznaka da se smanjuje jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,1 posto, na 97,54 boda, no od početka tjedna na dobitku je 0,4 posto.

Pritom se cijena europske valute jutros kreće oko 1,1150 dolara, što znači da je na gubitku ovoga tjedna 0,4 posto.

Američka je valuta ovoga tjedna za 0,4 posto ojačala i prema japanskoj, pa se njezina cijena kreće oko 111,30 jena.