SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprez zbog jakog dolara i rasta prinosa na američke obveznice
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 21.11.2016. - 07:57:59
TOKIO - Azijska tržišta na početku su tjedna "okovana" oprezom jer investitori strahuju da bi jačanje američkog dolara i rast prinosa na američke obveznice nakon Trumpove pobjede mogli dovesti do odljeva kapitala s tržišta u razvoju.
Pobjeda Donalda Trumpa dovela do masovne revalorizacije imovine pa investitori bježe u američke dionice i dolar dok su obveznice i tržišta u razvoju na meri rasprodaja.

Nikkei 225 ojačao je pola postotka, na najvišu razinu od početka godine, zahvaljujući slabijem jenu.

Australski ASX 200 bio je praktički bez promjene. Solidan rast bilježe nergetski indeks koji je podignut 1,4 posto te indeks vezan uz zlato koji je skočio 2,4 posto.

Južnokorejski Kospi također je bio bez promjene oporavljajući se od loošeg starta trgovanja nakon što je procurilo da bi predsjednik Park Geun-hye mogao biti upleten u korupcijski skandal. To bi moglo dovesti do jačanja prosvjeda u zemlji i pritiska da Park bude opozvan u parlamentu.

Kineske dionice bile su na pozitivnom teritoriju. Shanghai Composite Index skočio je 1 posto, dok je Shenzen Composite podignut pola postotka.

Investitori i dalje prate previranja na obvezničkom tržištu. Prinosi na američke 10-godišn je obveznice porasli su na 2,3423 posto dok su prinosi na 30-godišnje obveznice bili na razinu 3,0206 posto.

- Financijska tržišta drže obveznice u epicentru zbivanja i pomaci su gotovo nevjerojatni, napisao je jutros u poruci investitorima Chris Weston, glavni tržišni strateg IG-a. 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.