SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi pad indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.05.2017. - 09:29:31
TOKIO - Na azijskim burzama u petak su u opreznom trgovanju cijene dionica blago pale, dok je tečaj dolara stabilan, kao i cijena nafte koja je jučer oštro pala.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, a pale su, oko 0,6 posto, i cijene dionica u Australiji.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,1 i 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, smanjivši dobitak od početka tjedna na 1,4 posto.

Azijska tržišta podržava jučerašnji novi rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih trgovačkih lanaca objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog jučerašnjeg pada cijena nafte za gotovo 5 posto, nakon što su se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela složile da se sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno produlji do kraja prvog tromjesečja 2018. godine.

Premda se takav dogovor očekivao, cijene su nafte sinoć pale jer su se ulagači nadali većim rezovima ili duljim rokovima tog sporazuma kako bi se brže smanjio jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 48,90 dolara. No, zbog jučerašnjeg pada za 4,8 posto, cijena barela u minusu je od početka tjedna oko 2,8 posto.

I na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,1 posto, na 51,50 dolara, dok je od početka tjedna u minusu 3,9 posto.

I na valutnim tržištima vlada oprez nakon što je američka središnja banka polovicom tjedna poručila da će kamatne stope povećavati postupno, ovisno o gospodarskim pokazateljima.

A kako je rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporen, sve su manji izgedi da će Fed u ovoj godini povećati cijenu novca u dva navrata, kako se još nedavno očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, no od početka tjedna na gubitku je 0,2 posto i kreće se oko najniže razine u šest i pol mjeseci.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,60 jena, koliko je iznosio i jučer u ovo doba.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, ponešto ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1195 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1225 dolara.