SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi porasli
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 11.06.2018. - 07:55:14
TOKIO – Azijska tržišta oprezno su ušla u novi tjedan, dok ulagači čekaju sastanak između čelnika SAD-a i Sjeverne Koreje, ali i predstojeće sjednice središnjih banaka čije bi odluke mogle osjetno utjecati na tržišta.

MSCI Asia Pacific Index ojsčao je 0,3 posto. Hang Seng porastao je također 0,3 posto dok je Shanghai Composite Index oslabio pola postotka. Kospi je podignut 0,7 posto dok je Nikkei 225 bio u plusu od 0,6 posto. 

U fokusu investitora bio je sastanak čelnika G7. Njemačka i Francuska su u nedjelju oštro kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da naglo povuče podršku zajedničkoj izjavi država G7, te su ga optužile da uništava povjerenje i da se ponaša nekonzistentno.Trump je summit G7 u Kanadi napustio ranije, a potom je na Twitteru napisao da povlači svoj potpis sa zajedničke izjave. Na toj društvenoj mreži je napao i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

"Premijer Kanade Justin Trudeau ponašao se tako blago tijekom naših G7 sastanaka da bi nakon što sam otišao rekao da su 'američke tarife pomalo uvredljive' i da 'se njime neće manipulirati'. Jako neiskreno i nemoćno. Naše tarife su odgovor na njegovih 270 posto na mliječne proizvode!", napisao je Trump.

Njemačka i Francuska, članice G7, istaknule se da stoje iza zajedničke izjave usprkos Trumpovoj odluci.

Analitičari iščekuju i sastanak Trumpa sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom i većina ih predviđa barem djelomično labavljenje sankcija za sjevernokorejski režim. 

Na valutnom tržištu kanadski dolar bio je žrtvom verbalnih eskapada Trumpa usmjerenih protiv kanadskog premijera Trudeaua te je oslabio 0,3 posto. Euro je ojačao u odnosu na dolar, na 1,1797 dolara.